En İyi Ekran Kartı

En İyi Ekran Kartı
Ekran kartı, kaba bir tabirle bilgisayarın görüntü vermesini sağlayan her işlemde çalışan bir işlemci birimidir. İşlemcilerle karıştırmamak gerekir çünkü bir işlemci ekran kartı olmadan çalışabilirken, bir ekran kartı işlemci olmadan hiçbir işe yaramaz. Bu durumda ekran kartlarını bir işlemci yardımcısı gibi düşünebilirsiniz. En iyi ekran kartı da bilgisayarlarımızın en iyi şekilde çalışmasına katkı sağlayacaktır.
Günümüzdeki yüksek hızlı bilgisayarların hemen hepsinde ekran kartı bulunur ve üretilen oyunların çoğu ekran kartı olmayan bilgisayarlarda açılmaz veya randımanlı çalışma sağlayamaz. Bu tip durumlarda bilgisayarlar fazla ısınma, donma, takılma hatta anakart yanması gibi sorunlarla karşılaşabilir. Bunu kaba bir örnekle bir rampayı düşük güçteki motorla çıkmaya çalışan bir araç ve iki ayrı motorla aynı rampayı çıkmaya çalışan bir araç olarak düşünebilirsiniz. Düşük güçteki motor yüksek aşınmadan dolayı rampada kalır veya bozulur.
Diğer yandan paylaşımlı olarak nitelendirilen ekran kartları kullandıkları değer kadarını bilgisayarın RAM’inden alır. Bunun sebebi kendi kullanımları için ihtiyaç duydukları alanı oluşturmaktadır. Bu durumda bilgisayarın performans değeri için kullanması gereken RAM değeri düşecektir. Ram değerinin düşmesi bilgisayarın performansını olumsuz etkileyen bir başka faktördür. Son zamanlarda değişen internet hızlarını yakından takip etmek istiyorsanız ve internet hızınızı doğru bir şekilde ölçmek istiyorsanız En İyi İnternet Hız Testi yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
En İyi Ekran Kartı ve Kartlarının Atası
Dünyanın ilk ekran kartı Apple II Mikrobilgisayar’larda kullanılmıştır. Bu ekran kartları yalnızca tek renge sahipti ve IBM firması tarafından üretilmişti. Devam eden yıllarda Hercules 1982 yılında daha kapsamlı ekran kartları üretmeye başladı. Ekran kartları 1990 yılına kadar görüntü biriminin desteklediği, daha sonra görüntü kartı standart tabanlı ekran kartları üretilmeye başladı. Artan ihtiyaçlar gereği ekran kartları geliştirildi ve Multi GPU teknikleriyle donatıldılar. Bu teknikle üretilen ekran kartları sayesinde birden fazla görüntü tek kart üzerinde bulunarak paralel görüntü sağlayabiliyorlardı.
Bu teknikler sayesinde ekran kartlarının görüntü işleme güçleri arttı ancak bu aynı zamanda daha fazla güç gereksinimi anlamını taşımaktaydı. Yüksek performans sunmak amacıyla üretilmiş ekran kartları eskiye oranla çok daha fazla güce ihtiyaç duymakta. Güç kaynağı ve merkezi işlemci birimi eskiye oranla güç gereksinimleri düşmüş, ekran kartlarının güç gereksinimleri artmıştır. Genel standartlarda olan ekran kartları en fazla 75 Watt güç gereksinimine ihtiyaç duyar, daha fazla güç gereksinimi gerektiren ekran kartları direkt güç kaynağına bağlanır.
Günümüzde bu yüksek performanslı ekran kartlarını birkaç firma yapmaktadır. Ancak özellikle son zamanlarda ileri düzeyde performans sunan ekran kartları üretiminde sıkı bir rekabet söz konusudur. Bu rekabetin öncü firmaları, NVIDIA ve AMD olmaktadır.
Denklem oldukça basittir: Yeni bir grafik kartına ne kadar çok para harcarsanız, o kadar fazla oyun performansı elde edebilirsiniz. Şu an piyasada bulunan ve aklınıza gelebilecek her türlü oyunu yüksek kalitede oynamanızı sağlayacak en iyi ekran kartı olarak kabul edilebilecek iki ekran kartını kısaca anlatmaya çalışacağız.,
Nvidia GeForce RTX 2080 Ti
NVIDIA ekran kartlarını yakından inceleyenler bilirler ki, NVDIA uzun yıllardan beri ekran kartlarında GTX mimarisi kullanmıştı. Firma bu yeni ekran kartı konusunda o kadar iddialıydı ki yıllardır kullandığı GTX ibaresini değiştirdi ve RTX yaptı. Bu yepyeni bir teknoloji için yepyeni bir isim anlayışıydı. Firma iddiasını bir tık ileri taşıyor ve son on yılın ekran kartı açısından en büyük mimari gelişimi olduğunu iddia ediyor.
Gerçek zamanlı ışınlama, pikselleştirme ve renderlama da yeni nesil bir grafik deneyimi sunuyor. Ekran kartı gelişimi için Turing mimarisi kullanılmış. Bu sayede hem yapay zekâ hem de gerçek zamanlı ışın izleme özelliklerini aynı anda sunabilen ilk işlemci olma özelliğine de sahip. Firma bir önceki nesle oranla 6 kat daha iyi bir performans sergilediğini ileri sürmekte. Ayrıca standart renderlamada çok üstün ve bu sayede gerçekçi düzeyde bir görünüm vermekte.
Diğer yandan baktığımızda, ekran kartı GDDR6 sayesinde akıcı ve ileri kalitede bir PCB’ye sahip. Kartın metal gövdesi sayesinde iskelet ve bellek aynı anda soğuyabiliyor. Kartın üzerindeki MaxContact adı verilen bir plaka sayesinde doğrudan GPU’ya temas etmesi ve soğutulması sağlanmış. Burada mantık yüzeyin doğrudan temas halinde olması ve ısıyı dışarı taşıması amaçlanmaktadır. Nikel ile kaplanmış bakırlar soğutma bloğuna yerleştirilmiş, bu sayede 3 fan ile soğuma sağlanıyor.
Fanlar 60 dereceye kadar pasif şekilde çalışmakta. Tam güce çıkınca da kullanıcının hissedemeyeceği seviyelerde çalışıyor.
Temel Çalışma Modu ve Oyun Modu
Temel modu:
- GPU Base Clock: 1350 MHz
Oyun modu:
- GPU Boost Clock: 1665 MHz
Ekran kartının iç yapısına bir önceki segmentine kıyasla ve örneklerle bakacak olursak kısaca şunları söyleyebiliriz. İşlemci, Titan V’yi kullanan GV100 Volt sisteminden biraz daha küçük olmasına rağmen, GeForce standart grafik kartlarında şimdiye kadar barındırılan en büyüklerden biri olan 18,6 milyar transistor içeren 754 mm² ölçülerinde 815 mm²’lik bir alanı kaplamaktadır. Hangi devirden bahsettiğimizi anlamak için GeForce RTX 2080’in 46 SM bloğu ile sadece 545 m² büyüklüğünde bir silikon kalp aldığını hatırlamakta fayda var.
Tüm bu anlatılanlara kısaca özetle dünya üzerindeki en güçlü ekran kartı veya ekran kartlarından biri diyebiliriz. Zira AMD’de bu kıyasta ve Dünya üzerinde bugüne kadar üretilmiş olan tüm oyunları ve tasarlama programlarını kaldırabilecek özellikte bir ekran kartı üretmeyi başardı. Kısaca bundan da söz edelim ve kararı kullanıcılara bırakalım.
AMD Radeon RX 5700
Uzun uzun lafa girmeden önce kısaca şunu belirtelim. İki ekran kartı üzerindeki en belirgin fark, enerji konusunda daha verimli olduğu ancak NVDIA’daki ışın izleme desteği olmadığıdır. Gelelim diğer özelliklerine:
Radeon RX 5700, yeni / geliştirilmiş RDNA mimarisine sahip olan ve RX 5700 XT’nin lider rolüne ikinci bir rol oynayan AMD‘nin yeni Navi 10 grafik kartlarından ikincisidir. Yıllar boyunca birçok kez gördüğümüz RX 570, RX 580‘den mütevazı bir adımdı.
RX 5700, diğer 5700 modelleriyle aynı Navi CPU’sunu kullanıyor, ancak AMD dört CU ve 256 çekirdeği devre dışı bırakmanın yanı sıra yükseltme saatini 180MHz düşürüyor. Bu, herhangi bir GPU için ikinci katman tipiktir ve değişiklikler çip veriminin düşmesine sebep olur. Modern mikroçipler, büyük bir silikon kristal silindirden kesilmiş büyük silikonlar kullanılarak yapılır.
AMD, test için RX 5700 XT ve RX 5700 referans modelleri üretti. 5700 XT‘den farklı olarak, RX 5700 daha geleneksel bir tasarımına sahiptir. RX Vega kartlarına benziyor, ancak alüminyum bir kaplama yok, Radeon logosu da biraz daha değişik. İyi haber, standart Vega kartlarından farklı olarak, RX 5700’ün sadece 175W’lık çok daha düşük TBP’ye (Tipik Kart Gücü) sahip olması. Bu, fanın neredeyse hızlı dönmesine gerek kalmayacağı anlamına geliyor. Bu da daha az fan gürültüsü anlamına gelir ve stokta kapalı bir durumda bulunan RX 5700 fanının gürültüsü gerçekten duyulamayacak kadar az.
Işın izleme donanım desteği ekleyen yeni nesil AMD destekli konsollarla geride kalma potansiyeli var. AMD’nin donanım RT desteğini zamanında hazırlayamadığından veya konsollar için bu özelliği geri çekip çekmediği bilinmiyor.
Her iki kartı da test ederek sonuç elde edebilmek için eşit şartlarda ve eşit kapasitelerdeki bilgisayar ve monitörlerde test edilmeli ancak şuna emin olabilirsiniz ki; her iki ekran kartında da 4K desteğine kadar gerçekçi oyunlar oynayabilir ve yüksek performans elde edebilirsiniz.