En İyi Su Markaları 2019 Tam Listesi

En İyi Su Markaları 2019
Evlerimizde, alışveriş merkezlerinde, dükkânlarımızda, otellerde ve daha birçok bulunduğumuz yerde doğal su tüketiriz. Çoğunlukla içilebilir su olarak tüketilen bu sular, birçok kişi tarafından damacana içerisinde kullanılır. Dolayısıyla en sağlıklı ve en iyi su hangisiyse onu tercih etmeye çalışırız. Sağlık Bakanlığı bu konuda analizler yaparak su raporları ortaya çıkarmış ve içilebilir su değerlerini inceleyerek aktarmıştır. Yapılan bu araştırmalarda ilginç bulgular şaşırtıcı niteliktedir. Hepimizin çok iyi bildiği sulardan bazıları çok düşük puanlar alırken, bazıları da oldukça yüksek puan almıştır. Bu nedenden ötürü bizlerde sizlere en iyi su markaları 2019 yılında hangileri idi bunları aktarmaya çalışacağız.
Ele alınan su raporlarında suların kaynağının bulunduğu şehir, markaları, sularda asla bulunmaması gereken kimyasal, biyolojik, radyolojik değerler ile sularda bulunması gereken mineral değerleri ile suyun mevcut PH’ını barındıran kısımlara yer verilmiştir. Daha sonra su raporlarından elde edilen sonuç ile kaliteli su statüsüyle markalar su kalitesine göre ayrılmıştır. Damacana su tüketenler için oldukça dikkat çekici bulgulardır.
Suların İçerisinde Olmaması Gerekenler
İçilebilir sularda ve damacana sularında olmaması gerekenler bulunuyor. Bu düzenleme ambalajlı sular üzerinde yapılan incelemelerle edilen raporlarla elde edilmiştir. Bu nedenle uluslararası ve ulusal düzen mevzuatları incelenerek kapsamlı bir şekilde içilmemesi gereken sulara sınırlandırılma getirilmiştir.
En iyi su markaları 2019 araştırmalarında da yer verildiğine göre; koliform bakteri, koloni sayısı, enterokok, e coli, c.perfiringens, fekal koliform bakteri, fekal streptokoklar, sülfat redükleyen sporlu anaeroplar olması oldukça zararlıdır. Aynı şekilde parazitler, total mezofilik aerobik bakteri, akrilamid, diğer patojenler, alüminyum, antimon, benzen, arsenik, bor, baryum, amonyum, fosfat, krom, benzo(a)piren, borat, civa, bromat, kadmiyum, nikel, kurşun, siyanür, nitrat, dikloretan, tetrakloretan, epikloridin, trikloretan gibi maddelerin içme sularında bulunması hâlinde suların kalitesiz olduğu raporlarda bildiriliyor.
En İyi İçilebilir Sular
Yapılan araştırmalarda nasıl olmaması gerekenlere yer verildiyse içilebilir sularda mevzuatlara göre yani raporlara göre belirlenmiştir. 2019 yılı içinde içilebilir sular üzerinde bu mevzuata uygun tespitler yapılmıştır. Araştırmalara göre içilebilir sularda olması gerekenler şöyledir; bikarbonat, florür, karbonat, silikat, klorür, sülfür, sülfat, kalsiyum, bakır, potasyum, magnezyum, demir (çift değerli), sodyum ve mangan suyun içinde bulunması gereken maddelerdir.
En Kaliteli Sular
Birçok kişi tarafından tüketilen su markaları raporlardan elde edilen bulgulara göre tüketilebilir şeklinde belirlenmiştir. En iyi su markaları 2019 yılının raporlarına göre kalitesine göre ayrılan sular şunlardır;
- Kızılcahamam Javsu (Ankara/Kızılcahamam),
- Buzdağı(Geyve/Sakarya), Munzur (Ovacık/Tunceli),
- Tekir(Ulukışla/Niğde),
- Taşkesti(Merkez/Bolu),
- Abant(Merkez/Bolu),
- Kalabak(Odunpazarı/Eskişehir),
- Tekir (Ulukışla/Niğde),
- Kardelen (Sakarya/Hendek),
- Pınar Mardan (Bozdoğan/Aydın),
- Aytaç (Hendek/Sakarya), Saka (Hendek/Sakarya),
- Hamidiye (Eyüp/İstanbul),
- Bahçepınar(Osmaniye/Bahçe),
- Ceysu (Konyaaltı/Antalya),
- Güzelpınar (İstanbul/Gaziosmanpaşa),
- Beysu (Konya/Beyşehir),
- Damla (Kestel/Bursa),
- Pirsu (Nazilli/Aydın),
- Elmas (Kestel/Bursa),
- Gürpınar (Kocaeli/Gölcük),
- Nestle Pure Life (Bursa/Kestel),
- Türk Kızılayı (Şile/İstanbul),
- Damak (Karamürsel/Kocaeli),
- Erikli (Kestel/Bursa)
Bu markalar raporlara göre en iyiler arasında yer almaktadır. Ambalajlı su raporları verilerinden bu markaların incelemeleri yapılarak bilgilere ulaşılıyor. Testler ve bulgular sonucu suların besin değerlerinin kalitesi ortaya çıkarılmış oluyor. Böylece sağladıkları mineral ve vitaminlere kimyasal veya herhangi bir katkı maddesi karıştırılmıyorsa sular kaliteli statüsünde yer alıyor. Bu verilere uyum sağlayan en iyi markalar 2019 yılındaki verilere göre aktarılmıştır. Bizlerde içeriğimizde kaliteli markaları sizlere ulaştırmaya çalıştık. Gıda Hareketinin sağladığı su raporuna göre yayınladığı bilgiler bulunuyor. Bu bilgilerin yer aldığı tabloda doğal mineralli kaynak suyu kategorisinde markalar yer alıyor. 82,73 puan ile Buzdağı, doğal mineralli kaynak suyu kategorisindedir. 62,80 puan ile Fuska doğal kaynak suyu kategorisindedir. İçme suyu kısmında ise 4,22 puan ile Erpınar markası birinci sırada yer alır. Gıda hareketinin yayınlamış olduğu su raporu tablosuna, resmi sitelerinin web sayfasından ayrıntılarına ulaşabilirsiniz.
Yukarıda da en iyi markaları ifade ettiğimiz gibi büyük markaların hiçbiri ilk 10 içerisinde yer almıyor ve bu oldukça dikkat çekicidir. Bunların dışında listelerde yer almayan birçok marka bulunuyor. Bu markalarda verilerine paylaşmak istememişlerdir.
Puan Neye Göre Veriliyor?
Puan neye göre veriliyor? Suların kalitesinin belirlenmesinde su raporları verileri puanlar ile oluşturuluyor. Mevcut su markasının 100 puan alabilmesi için PH seviyesinin 7-8,5 değerinde olması gerekiyor. Su içerisinde kimyasal, biyolojik, radyolojik hiçbir kirleticinin olmaması dikkat edilen mevzudur. Bir marka 100 puan alabiliyor ancak eksi 25 bin değere kadar da gerileyebilir. Suyun içinde mevcut olan minerallerin ve PH değerinin kalitesi suyun değerini arttırır. Bu nedenle aksi bir durum söz konusu olduğunda yani su içerisinde kirletici eksi değere düşürecek içerikler varsa suyun puan durumunu etkiler. Gıda Hareketi yetkililerinin su raporunu düzenlediğini ifade etsek de su numuneleri alınarak ilk önce Sağlık Bakanlığı’nın illerdeki yardımcı birimleri tarafından inceleniyor. Sağlık Bakanlığı’nın elde ettiği veriler daha sonra Gıda Hareketi personelleri tarafından resmi tablolar hazırlanarak meydana getiriliyor.
Son yıllarda ortaya çıkarılmış bulgulara göre, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından ambalajlı olan sular, ‘doğal kaynak suyu’, ‘doğal mineralli kaynak su’, ‘içme suyu’ olmak üzere üç kısma ayrılarak ruhsatlandırılmıştır. Tabi kaynaklardan elde edilen ‘doğal kaynak suyu’ ve ‘doğal mineralli kaynak suyunun sondaj yoluyla elde edilmiş sular dışında içme suları olarak kullanılıyor. Sondaj yoluyla elde edilen içme suları işlenerek tüketiliyor. Birtakım firmaların doğal kaynakları yetersizdir. Ancak talep oldukça büyüktür. Doğal kaynakların hiçbiri firmaların arzlarını piyasada karşılayacak hâlde değildir. Kapsamlı yapılan analizler ile oluşan farklar, suların karışım içerip içermediğini her şekilde bizlere aktarmış oluyor. En iyi su markaları 2019 hemen hemen her firma kendi sitesinde “kalite belgesi”, “analiz” gibi isimlerle raporlar bulunduruyor. Bu raporlar sadece yasakları savma şeklindedir. Biyolojik kirliliğin söz konusu olmadığını sözde ifade eden raporlar, radyolojik ve kimyasal kirlilikleri içermiyor. Bu sebeple de kifayetsiz raporlar olarak karşımıza çıkmış oluyorlar.
Sağlık Bakanlığının Su Kontrolleri
Toplum sağlığının söz konusu olduğu, ciddiye alınması gereken mevzular olduğundan Bakanlığın kontrolleri söz konusudur. Bir yıl içinde en az 2 kez kapsamlı bir şekilde analiz yapılması gerekir. Kaynaklara eklenmiş kaçaklar olabilir, eğer kaçak eklemeler mevcutsa denetlenmesi yapılır ve gerekenler uygulanmış olur.
Yapılmış olan araştırmalarda ifade edilenlere göre, kurşun oranların ambalajlı içme sularında söz konusu olduğuna ulaşılmıştır. Sular da yetişkinler için 10-6’yı geçen kanserojen indeks aralığı yoğun olduğu bilgisine ulaşılıyor. Bu bulguda ambalajlı su tüketiminin kurşun seviyesinden dolayı yüksek kanserojen riski olduğunu gösteriyor. Eğer suların içinde Pb, As, Cd, Mn, Cu, Hg, Cr gibi benzeri ağır metaller varsa karaciğer sirozu, böbrek hasarı, ciltte incelme, sinir sisteminde sindirim bozuklukları gibi sorunlar insan vücudunda meydana gelebilir. Birçok kişi ambalajlı suların musluk sularından daha sağlıklı olduğunu düşünerek ambalajlı suya yöneliyor. Oysa ambalajlı suların kalitesiz olanlarında büyük riskler bulunuyor. İçme suyu ve doğal kaynak sularından elde edilen ambalajlı suların ağır metal bulundurmaması ve bakteri bulundurmamasına dikkat edilmesi gerekir. Dolayısıyla çok iyi bildiğimiz büyük markalara da pek güven olmadığı görülüyor. Söz konusu ambalajlı suları tüketiyorsanız Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre hazırlanmış olan raporlarda ifade edilen en iyi markaları tüketmeniz, sağlığınız için daha da önemlidir.