En İyi Tarih Kitapları
En İyi Tarih Kitapları
Hepimiz ilkokuldan bu yana tarih dersi görmekteyiz. Birçoğumuzun zevkle takip ettiği bu dersler; bazılarımız için ise eziyet olabilir. Herkes tarih dersini sevmek zorunda değildir. Ancak, insanların bilhassa yaşadıkları ülkenin tarihini öğrenmesi ilgilerini çekebilir. Yazımızda, tarih okumanın faydaları kadar en iyi tarih kitapları hakkında da bilgi alabilirsiniz.
Tarih Okumanın Faydaları Nelerdir?
Tarih öğrendiğiniz takdirde bireysel, toplumsal ve evrensel açıdan faydalarını göreceksiniz. Milli değerleri öğreten ve milli bilinç kazanmamızı isteyen bir ders olduğunu söyleyebiliriz. Tarih öğrenmek adına doğal olarak tarih kitaplarını tercih etmelisiniz. Bugünkü uygarlığın nasıl meydana geldiğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca, uygarlığın tüm toplumların katkısıyla oluştuğunun farkına varırsınız. Ortak değerlerinize sahip çıkmanın ne kadar önemli olduğunu kavrarsınız. Irk, dil, din gibi ayrımlara girmeden diğer insanlarla barış içerisinde yaşamayı öğrenirsiniz.
Tarih kitapları sayesinde ufkunuz genişleyecektir. Bir milletin ferdi olarak milletinizin geçmişini öğreneceksiniz. Milli değerleri ve kültürü öğrenmeniz sayesinde milli bilinç elde edeceksiniz. Sorumluluk duygunuz gelişecek. Vatandaş olmanın gereklerini kavrayacaksınız. Herkesin bildiği üzere toplumlar geçmişten öğrendikleriyle geleceklerini şekillendirirler. Tarih öğrenmenin size bireysel açıdan da katkıları olacaktır. Olaylar arasında ilişki kurmayı öğreneceksiniz. Mantık yürüterek sonuca varma becerisini kazanacaksınız. Tutucu ve bilime aykırı düşünce tarzını bırakacaksınız. Bunun yerine, ileriye dönük, geçmiş olayları geniş açıdan değerlendirme yetisini kazanacaksınız. Ayrıca, toplumsal gelişmeleri anlama ve yorumlama becerisini elde edeceksiniz.
Tarih kitapları; hem geçmişi hem de bugünü anlamanıza katkı sağlar. İnsana dair her etkinlik ile duygudaşlık kazanacaksınız. Bu sayede, kendinizi daha iyi yetiştireceksiniz. Ufkunuz genişleyecek. Ayrıca, kendinizi bir zaman boyutunun içerisinde göreceksiniz. Hayatın bir akış olduğunu kavrayacaksınız. Bu akışın içerisinde sizin de bir unsur olmaktan öteye gidemediğinizi keşfedeceksiniz. İnsan; gerçekten de geçmişe çok fazla şey borçludur. Tarih kitapları sayesinde atalarımızın bu toprakları elde etmek için nelerden vazgeçtiklerini göreceksiniz. Bu sayede, siz de geleceğe karşı ödevlerinizi ve sorumluluklarınızı fark edeceksiniz. Son olarak, neden – sonuç ilişkisi kurma yetisini kazanacaksınız. Farklı konularda da bu beceriyle hareket ederek hayatınızı kolay hale getireceksiniz.
Mutlaka Okumanız Gereken Tarih Kitapları
Tarih öğrenmek; bir önceki başlığımızda değindiğimiz sebeplerden dolayı son derece önemli! Peki, tarih öğrenmek adına hangi tarih kitaplarını mutlaka okumalısınız? Bu konuda, çok işinize yarayacak tavsiyeler sizi bekliyor!
Aslına bakıldığında okumanız gereken çok sayıda tarih kitabı var. Hem dünya hem de Türkiye tarihini öğrenmek adına çok sayıda kaynak bulunur. Ancak, bu kaynaklardan bazıları gerçekten de vazgeçilmezdir. Dilerseniz en iyi tarih kitapları listemize geçiş yapalım.
Nutuk – Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk tarafından yazılan Nutuk’u bu listenin ilk sırasına koymalıyız. Her Türk vatandaşının Nutuk’u okuması gerektiğini söyleyebiliriz. Bizler için en önemli miraslardan birisi kesinlikle Nutuk’tur. Kurtuluş Savaşı başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl kurulduğunu anlayabilirsiniz. Nutuk içerisinde o döneme ait çok sayıda mektup, belge ve günlük yer alıyor. Siyaset ve politikaya meraklıysanız tercihiniz kesinlikle Nutuk olmalı! O dönemde yaşananları ulu önder M.Kemal Atatürk’ün ağzından dinlemeyi tercih ediyorsanız bu kitabı okumalısınız. Osmanlı’nın yıkılış dönemi ve sonrasında halkın nasıl bir araya getirildiğini okuyup anlayabilirsiniz. Nutuk; bir ders kitabı olmasa da herhangi bir ders kitabından daha değerli! Bu yüzden, evinizde mutlaka Nutuk olmalı!
Şu Çılgın Türkler – Turgut Özakman
2005 yılını hatırlıyorsanız o dönem bu kitabın büyük gündem olduğunu bilirsiniz. Gerçekten de yayınlandığı döneme damga vurmuş bir kitaptır. Yazarı Turgut Özakman olmakla beraber 752 sayfadan oluştuğunu söylemeliyiz. İstiklal Savaşı’nı anlatan bu kitabı muhakkak okumalısınız. Çünkü, tahmin ettiğiniz gibi yalnızca bilgiden ibaret değil! Kitabın coşkulu bir anlatımı da bulunuyor. Şu Çılgın Türkler’i okuduğunuz takdirde üzerinde yaşadığımız toprağın kıymetini bir kez daha anlayacaksınız.
Semerkant – Amin Malouf
Amin Malouf tarafından yazılan bu kitaba ilk sayfasından itibaren hayran kalacaksınız. 1988 yılında yayınlanan bu kitap; daha sonrasında farklı şekillerde tekrar yayınlandı. Kitabın içerisinde Ömer Hayyam, Melikşah, Alparslan ve daha birçok önemli tarihsel kişiliği görebilirsiniz. Buna ek olarak, rubailer, devlet adamları ve diğer önemli isimler de bulunuyor. Semerkant; iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde, Ömer Hayyam ve rubaileri hakkında birçok şey öğrenebilirsiniz. İkinci bölümde ise Amerikan vatandaşı birisinin Rubaiyyat’ı bulmak adına vermiş olduğu mücadele anlatılıyor.
Veda – Ayşe Kulin
Ayşe Kulin’in kitaplarını muhakkak duymuşsunuzdur. Bu noktada, 2007 yılında yayınlanan bu romanı kesinlikle okumalısınız. 328 sayfalık bu roman sayesinde farklı duygular yaşayacaksınız. Esir Şehirde Bir Konak adıyla farklı bir bölümü daha bulunuyor. Bu romanda, Osmanlı Devleti’nin yıkılma sürecinde halkın yaşamış olduğu zorluklara şahitlik edebilirsiniz. Kitabın acı dolu ancak gerçek bir anlatım dili bulunuyor. Aşk, hüzün ve hayal kırıklıkları da romanda kendisine yer buluyor.
Osmancık – Tarık Buğra
Tarık Buğra; bilhassa lise edebiyat derslerinden aşina olduğumuz bir isim! 1973 yılında yayınlanan Osmancık’ı da mutlaka okuma listenize almalısınız. Osman Gazi’nin dedesinden almış olduğu bir öğüt ile kitaba başlıyor. Tahmin edebileceğiniz üzere, Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemi kitapta kendisine yer buluyor.
Fedailerin Kalesi Alamut – Vladimir Bartol
Vladimir Bartol tarafından yazılan bu kitap; 510 sayfadan oluşuyor. Hasan Sabbah’ın hayran kalacağınız zekasına bu kitapta şahitlik edebilirsiniz. Kitabın anlatımı ve kurgusu kadar vermiş olduğu bilgiler de değerli! 11.yy’da yaşayan Hasan Sabbah; kendi kendisini peygamber ilan eden bir isim! Bu olay gerçekten yaşanan bir olay! Bu yüzden, bu hikayeyi kesinlikle okumalısınız.
Devlet-i Aliyye – Halil İnalcık
Tarihçiler arasında en tanınanlarından birisi olan Halil İnalcık; ders kitaplarıyla ünlü olsa da bu kitap ayrı bir değere sahip! Osmanlı Devleti’nin nasıl güçlü bir devlet olduğunu bu kitapta öğrenebilirsiniz. Devlet-i Aliyye’de siyasi olaylar hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayrıca, o dönemin toplumuna dair bilmediğiniz çok fazla şeyi öğrenebilirsiniz.
Şah ve Sultan – İskender Pala
2010 yılının en çok satan kitabı olan Şah ve Sultan; İskender Pala tarafından kaleme alınmıştır. Osmanlı’nın unutulmaz padişahlarından Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmail arasındaki rekabeti anlatıyor. Ancak, kitapta, bu çatışmanın edebi bir dille anlatıldığını söylemeliyiz. Fakat, kitabın etkileyici anlatımı sayesinde aynı anda birçok duyguyu yaşayabilirsiniz.
Devlet Ana – Kemal Tahir
Son derece eski bir kitap olduğunu söylemeliyiz. 1967 yılında basılan bu kitap; Kemal Tahir’e ait! Anadolu insanının özlemi ve yaşantısı kitapta kendisine yer buluyor. Hatta, kitaptaki öz Türkçe kelimelerin çokluğuna şaşıracaksınız. Töreler ve gelenekler hakkında hiç bilmediğiniz şeyleri bu kitapta bulabilirsiniz.
Türklerin Tarihi – İlber Ortaylı
Türkiye’nin günümüzdeki en değerli tarihçilerinden birisi olan İlber Ortaylı’ya ait bir kitap! 2015 yılında yayınlanan bu kitap; o döneme damga vurmuştu. Orta Asya’nın bozkırlarından Avrupa’ya kadar uzanan Türk yolculuğu bu kitapta kendisine yer buluyor. Kitapta, Türklerin ne kadar güçlü bir millet olduğunu öğrenebilirsiniz.
Sonuç olarak, yukarıdaki kitapları mutlaka okumanızı öneriyoruz. Dilerseniz En İyi Şiir Kitapları adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.