En İyi Yerli Tabanca Hangisi?
En İyi Yerli Tabanca
Birçok kişi hobilerinden ötürü tabanca ya da tüfek gibi silahlar almakta. Bu hobiler arasında avcılık yapmak, atış alanlarında silahla atış yapmak gibi temel hobiler yer almaktadır. Bu noktada, silah satın almanın zannedildiği kadar kolay olmadığını söylemeliyiz. Bu yazının konusu olan en iyi yerli tabanca listesine geçmeden evvel silah satın alırken mutlaka bilmeniz gereken hususlardan bahsedelim!
Silah Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Belirli meslek gruplarının taşıma ruhsatlarına sahip olması mümkündür. Bilhassa can güvenliklerini sağlamak adına kendilerine tanınmış bir haktan dolayı silah satın alabilirler. Cirosu yüksek olan şirketlerin sahipleri başta olmak üzere kuyumcular, çok sayıda işçiye işverenler, döviz bürosu sahipleri, para taşımacılığı yapan kişiler, sürü sahipleri, toprak sahipleri, gemi kaptanları, emniyet mensupları, askeri personeller ve avukatların da silah taşıma ruhsatı almaları söz konusudur. Bunun yanı sıra, silah taşıma ruhsatı almak isteyenlerin her şeyden önce 21 yaşını doldurması gerekir. Tabanca almak için 21 yaş şartı vardır. Ancak, yivsiz av tüfeği almak için ise 18 yaşını doldurmak gerekir.
Ateşli silahlar kanununa muhalefetten ceza alan kişiler başta olmak üzere silah ruhsatının süresi geçtiği halde yenilemeyenler, belirli özelliklerinden dolayı silah taşıma ruhsatı alan ancak bu özelliğini kaybedenler ve bu durumu altı ay içerisinde ilgili makamlara bildirmeyenler; silah ruhsatı alamayacak kişiler olarak dikkat çekerler. Bunun yanı sıra, uyuşturucu madde kullanan kişiler başta olmak üzere psikolojik ve nörolojik sebeplerden dolayı sorunları olanların silah taşıma ruhsatı alma hakları yoktur.
Silah Taşıma Ruhsatı Nasıl Alınır?
Silah taşıma ruhsatı almak zannedildiği kadar kolay değildir. Her şeyden önce, kişilerin başvuru dosyası hazırlaması gerekmektedir. Başvuru dosyasının içerisinde sağlıkla ilgili bir belgenin olması zorunludur. Bu noktada, silah taşıma ruhsatı almak isteyenlerin ilk olarak en yakın sağlık kuruluşuna giderek Silah Ruhsatı Taşıyabilir Belgesi almaları gerekmektedir. Söz konusu belge; doktor heyet kurulunun kararıyla verilmektedir. Bunun yanı sıra;
- Silah taşıma ruhsatı almak istendiğine dair dilekçe
- Vukuatlı nüfus kayıt belgesi
- Nüfus cüzdan fotokopisi
- Son bir yıl içerisinde çekilmesi zorunlu olan dört adet fotoğraf
- İl Emniyet Müdürlükleri’nden temin edilen silah ruhsatı istek formu
- Adli sicil belgesi
- Yukarıda da belirttiğimiz gibi silah ruhsatı alınması için herhangi bir engelin olmadığını gösteren sağlık raporu
- İkametgah belgesi
Yukarıdaki belgeleri temin etmenizle beraber oturduğunuz mesken doğrultusunda kolluk birimlerine giderek silah taşıma ruhsatı için başvuruda bulunabilirsiniz.
Silah taşıma ruhsatı aldıktan sonra şimdi sırada hangi silahı almanız gerektiğine karar vermek var! Bu noktada, tercihim yerli tabancalar diyorsanız yazımızın geri kalan kısmını okumaya devam etmelisiniz.
Yerli Tabanca Tavsiyeleri
Yerli tabanca satın almak istediğinizde önünüzde ithal markalar kadar seçeneğin olmadığını söylemeliyiz. Ancak, yine de belirli markaların ürünlerini kullanabilirsiniz. Yerli tabancalar ile ilgili birçok eleştiri bulunmaktadır. Dayanıksız oldukları söylenmektedir. Ancak, bu konuda, yerli firmalara haksızlık yapıldığını söylemeliyiz. Yerli tabancalardan bazıları ABD’de satılmaktadır. Hatta, ABD’li kullanıcılardan çok iyi yorumlar aldıklarını ifade etmek gerekir.
- Zig-14 TİSAŞ
- Kılınç 2000 Light
- Canik P-120
- Canik Stingray
- Canik S-120
- Girsan Model 1911
- Sarsılmaz SR-38
- Stoeger 8000
Dilerseniz bu tabanca modellerine biraz daha yakından bakalım.
ZİG-14 TİSAŞ
Trabzon Silah Sanayi A.Ş ürünü olan bu en iyi yerli tabanca; 2015 yılından bu yana satılmaktadır. Browning Hi Power klonu olan bu tabanca; kısa süredir piyasada olsa da TİSAŞ’ın en çok satan modellerinden birisidir. 118mm namlu boyuna sahiptir. Bunun yanı sıra, 9x19mm kalibresiyle dikkat çekmektedir. 930 gram ağırlığı vardır. Şarjör kilidi ve tek hareketli tetiğinin ön planda olduğunu söylemeliyiz. Taşımak için ideal boyutlara sahiptir. Rafine hale getirildiği takdirde 14’lüğe ayrı bir değer veren silah sevenlerin gözünde ayrı bir değer kazanacaktır.
Kılınç 2000 Light
Sarsılmaz firmasının üretip piyasaya sürdüğü ilk modellerden birisi olmaktadır. CZ 75 B kopyası olmakla beraber bu silahtan daha iyi özelliklere sahiptir. 9x19mm kalibresi, 116mm namlu boyu, 15+1 kapasitesi, SA/DA tetik hareketi, 1010 gram ağırlığı bulunmaktadır. Bu silah; üretildiği günden günümüze kadar ülkemizdeki farklı birimlere hizmet tabancası olarak sunulmuştur. Uzun yıllardan bu yana piyasada olmasından mütevellit Sarsılmaz markasının en beğenilen tabancalarının başında gelmektedir.
Canik P-120
2014 yılında piyasaya sürülmüştür. CZ 75 SP-01’den esinlenerek üretildiğini söylemeliyiz. Ancak, CZ 75 SP-01 ile kıyaslandığında o tabancada bulunan eksikliklerin bu silahta olmadığını söyleyebiliriz. 9x19mm kalibresi, 120mm namlu boyu, 15+1 kapasitesi, SA/DA tetik hareketi ve 1175 gram ağırlığı bulunmaktadır. Poligon ve yarışma silahı olarak tasarlanmıştır. Amerikan atıcılık takım kaptanı tarafından geliştirilmiştir. Ağır gövdesi, atış hassasiyeti ve keskin tetiği ile beğeni toplamaktadır. Yalnızca Türkiye’de değil ABD’de yüksek satış rakamlarına sahiptir. Birçok kullanıcının Türk malı olan bu silah hakkında olumlu yorumlar yaptığını söylemek gerekir.
Canik – Stingray
2007 yılından bu yana piyasada bulunmaktadır. Gezi ayarlı olan Stingray’ın üst kısmında atım yatağı dolu göstergesi vardır. Diğer metal gövdeli Canik modelleri gibi Stingray’de CZ disiplinine sadık kalınarak üretilmiştir. Üst kapak; gövdenin içerisinde hareket etmektedir. 9x19mm kalibresi, 100mm namlu boyu, 15+1 kapasitesi, SA/DA tetik hareketi ve 1080 gram ağırlığı bulunmaktadır. 10 cm’lik namlusu ile kısa olmasına rağmen benzer modellere kıyasla daha ağır olduğunu söyleyebiliriz. Biraz ağır olmasına rağmen bilhassa Türk polisinin kullanması gereken bir kalitede tabanca olduğunu ifade etmeliyiz.
Canik S-120
1993 yılında başlatılan Doğu Karadeniz Silah Projesi kapsamında Canik firmasının makine kimya endüstrisi ile beraber ürettiği ilk model olarak dikkat çekmektedir. CZ 75 B’nin bir kopyası olduğunu söyleyebiliriz. Uzun yıllardır satışta oluşuyla bilinmektedir. Ancak, yıllar içerisinde sahip olduğu hata ve eksikliklerden arındırılarak çok daha kaliteli hale getirilmiştir. 9x19mm kalibresi, 120mm namlu boyu, 15+1 kapasitesi, SA/DA tetik hareketi, 1000 gram ağırlığı bulunmaktadır. Ülkemizdeki bir poligonda kullanılan bu tabanca kalitesini kanıtlar niteliklere sahiptir. Söz konusu tabanca; 2,5 yılda 42 bin atıma gövde, kapak ve namluda neredeyse hiçbir arıza olmadan ulaşmıştır. En nihayetinde namlu; atım yatağı tarafından çatlamıştır. Yüksek basınçlı MKE mermileri ile 42 bin atım; gerçekten de eşsiz bir rakam olarak dikkat çekmektedir. Bu noktada, ilginç olan ise tabancanın namlu değişiminin ardından yapılacak bakım sonrasında hala kullanılabilecek durumda olmasıdır.
Girsan Model 1911
Giresun’da üretilmiştir. Yarı otomatik olmakla beraber 1090 gram ağırlığa sahiptir. Etkili menzili ise ortalama elli metre ile sınırlıdır. Başlangıç tabancası olarak ideal bir ürün olduğunu söyleyebiliriz.
Sarsılmaz SR-38
Altıpatlar model oluşuyla dikkat çekmektedir. Üç farklı modeli bulunmaktadır. Farklı namlu uzunluklarına sahiptir. Dövme çelikten üretilmesiyle beğeni toplamaktadır. Altıpatlar modellerde standart olan horoz iğnesinin yerine gövde iğnesi kullanılmıştır. Oldukça güçlü bir tabancadır. Ancak, her altıpatlar modelinde olduğu gibi mermi kapasitesi ve yeniden doldurma sürecinin biraz sıkıntılı olduğunu ifade etmeliyiz.
Yerli tabanca konusunda alternatifleriniz bir hayli fazla! Bu noktada, yukarıdaki modeller arasından seçim yapabilirsiniz.
Stoeger f 8000 nerde?