En İyi Hukuk Fakülteleri Listesi Açıklandı!
En İyi Hukuk Fakülteleri Listesi Açıklandı
Malum bir sınav maratonu daha başlıyor ve bu nedenle sizler için en iyi hukuk fakülteleri hakkında bir araştırma yaptık. Hukuk Bölümü tanımı, iş olanakları, yurt dışı fırsatları, geleceği, mezunları, uzmanlık alanları, zorlukları ve daha birçok şeyi hakkındaki en önemli soruları cevaplandırdık.
Hukuk Fakültesi ve Bölümü Nedir?
Hukuk, şahısların toplumla olan münasebetlerini biçimlendiren kendi içinde bir normatif alan yaratan prensipler birliği. Sert vasıf gereği, düzen ve kuralcılığa yakın dursa da aslında insanları algılamaya ve yönlendirmeye çalışan bir alan. Hukuk Bölümü de bu norm bütününe hâkim olan bireyler yetiştirir. Özgüveni yüksek, söylediklerinden emin kişiler hukuk alanında ön plana çıkabilir.
En İyi Hukuk Fakülteleri Mezunları Ne İş Yapar?
Mezun olduktan sonra kanuni stajını sonuçlandırarak Avukatlık Ruhsatlarını alırlar. Avukat olarak hayatına devam edebilirler. Hakim ve Savcı olmak isteyen mezunlar ise yeni sınavlara hazırlanırlar. 5 sene fiili avukatlık yapmanın akabinde Arabuluculuk makamına başvurabilirler. Akademisyen olmak isteyenler ise yollarına yüksek lisans ile devam etmeliler.
Hukuk Fakültesinde Hangi Dersler Verilir?
- Roma Hukuku: Hukuk’un en önemli dersidir. İlk derslerdendir bilvasıta ilk etapta biraz zor gelebilir.
- Anayasa Hukuku: 2-3 senedir çok daha zorlaştı. Devamlı değişen bir dersi kesin ve net olarak görmek çok zor. Her sene değişiyor.
- Vergi Hukuku: Sistemin içine girdiğiniz ders bu ders oluyor. Çok öğreniyorsunuz. Hayat planınızı ona göre yapıyorsunuz.
- Borçlar Hukuku: Alacaklı-verecekli işlerinin tamamını kapsayan, ciltleri göz korkutan bol okumalı ve problem çözmeli bir derstir. Türk Hukuku’nda yeri çok ayrıdır.
- Ceza Hukuku: Genelde ilgi çekici gelir
- İcra-İflas Hukuku: Şöyle anlatmak yeridir; adliyeye bir gün yolunuz düşerse icra nerede diye sorun. Kalabalığı izleyin, dersi de adliyeyi de çözersiniz. Bölüme gelenler bir merak sarar, derse ilgi gösterirler. Hukukun karışık ve uğraştırıcı alanlarından biridir.
En İyi Hukuk Fakülteleri Zorlukları Nelerdir?
Her zamanınız doludur. Dersler umumî olarak sözel ve ezbere dayalıdır. Vize günlerinde uzun saatler çalışmak gerekiyor. Bölümün staj olanaklarına bakıldığında, staj bulmak çok da zor değildir. Genelde hukuk bürolarında stajyerlere ihtiyaç duyulur. Mezun olduktan sonra da orta bütçeli bir iş imkanı zor olmayacaktır.
Hukuk Fakültelerinin Geleceği
Öğrenciler artık üniversitede bölüm seçerken, seçtiği bölümün geleceğini merak ediyor. Hukuk, her vakit ayakta kalması gereken normlar birliğidir. İnsan oldukça hukuk da var olacaktır. İntizam ve beraberlik içinde hayatta olmak her ferdin en sıradan haklarındandır. Ancak mezun sayısı gün geçtikçe artmaktadır ve bu durum da elbette çekişmeyi arttırmaktadır.
Hukuk Fakülteleri Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
Hukuk Bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin merak ettiği diğer bir soru ise elbette mezun olduktan sonra ne kadar kazanabilecekleri. Yeni Mezunlar en az 2.500 TL ile başlıyor diyebiliriz. Eğer özgeçmişiniz ve tecrübeniz iyiyse 3.000 – 3.500 TL maaş da alabilirsiniz. Akademisyenler ve Araştırma Görevlileri de 3.000-4.500 TL arası maaş alabilirler.
En İyi Hukuk Fakülteleri Yurt Dışı İmkanı
Üniversiteden mezun olduktan sonra birçok öğrenci ya yurtdışında yüksek lisans yapmak istiyor ya da yurtdışındaki iş fırsatlarını araştırıyor. Hukuk bölümü mezunu iseniz ve yurtdışında ki iş imkanını merak ediyorsanız öncelikle ikinci yabancı dil olması şart oluyor. İngilizce, Hukuk bağlamında geçerli bir dil. Ancak yurt dışında avukatlık yapmak için denklik almak gerekiyor. Yurt dışı imkânları, Türkiye’deki imkânlar gibi geniş değil. Kesin konuşmamak gerek ancak yurt dışında çalışmak isteyen kişinin yüksek lisansını yurt dışında yapması gerekiyor.
Türkiye’nin En İyi Hukuk Fakülteleri Listesi
Türkiye Barolar Birliği üniversitelerdeki hukuk eğitimi ve öğretimindeki standartları belirlemek amacıyla bir ölçme ve değerlendirme çalışması başlattı. Türkiye’deki 53 hukuk fakültesinin dekanlarının katılımı ile gerçekleştirilen bu çalışma tam 3 yıl boyunca devam etti. Bu çalışma sonrası hazırlanan Türkiye’nin en iyi hukuk fakülteleri listesinin ilk sıralarını devlet üniversiteleri aldı. 2014 yılında başlayıp 2017 yılına kadar devam eden bu ölçme ve değerlendirme çalışmasında Türkiye Barolar Birliği esasen bir hukuk fakültesinin hangi asgari standartları taşıması gerektiğini ölçüp değerlendirdi. Bu değerlendirme yapılırken şu kriterler göz önünde bulunduruldu; Hukuk fakültelerinin akademik kadroları, kütüphane olanakları, eğitim öğretim faaliyetleri vb. Değerlendirme kriterlerinin yer aldığı formlar tüm hukuk fakültelerine gönderildi ve verilen cevaplar doğrultusunda en iyi hukuk fakülteleri listesi hazırlandı.
TBB’nin bu şekilde bir çalışma yürütmesi doğrultusunda, üniversiteye yeni geçecek olan öğrenciler için gayet güzel ve objektif bir liste verilmiş oldu. Bu listenin esas amacı da üniversite adayı öğrencilerin daha bilinçli tercihler yapabilmelerini sağlamaktır. Aynı zamanda listeye giremeyen hukuk fakülteleri de kendi eksikliklerini giderebilecek bir kılavuz edinmiş oldular. Eksiklerini giderip kendi gelişimlerini sağlayınca en iyi hukuk fakülteleri listesine girmek için şansları olacaktır. Sizler için listelediğimiz en iyi hukuk fakülteleri ilk 10 isme bakalım.
1) İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle üniversitenin Beyazıt Merkez Kampüsünde yer almaktadır. Fakültenin idari ve akademik birimleri, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde Harbiye Nezareti olarak yapılan ve kullanılan, bugün Merkez Bina olarak bilinen üç katlı yapı ile bu binaya bir “U” harfinin iki kolu biçiminde eklenen iki blokta faaliyetlerini sürdürmektedir. Hem Marmara’ya hem de Haliç’e, tam tepeden bakan, yıllarca üniversiteye ve üniversitelilere beşiklik eden İstanbul Üniversitesi, Beyazıt Meydanı’nın tam ortasında yer almaktadır.
2) Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinin temelleri zamanın Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt’un girişimiyle kurulan ve 5 Kasım 1925’te Kemal Atatürk tarafından törenle açılmış olan ”Ankara Adliye Hukuk Mektebine” kadar uzanır. Atatürk, Hukuk Mektebinin kurulmasını Hukuk Devriminin başlangıcı olarak görmüştür. Ankara Adliye Hukuk Mektebi, aynı zamanda Cumhuriyetin ilk yüksek öğretim kurumudur. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinin resmi internet sitesinden Atatürk’ün Ankara Hukuk Mektebi Açılış Töreninde yapmış olduğu tam metine ulaşıp okuyabilirsiniz.
3) Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 20 Temmuz 1982 tarihinde kararname ile yasallaşmış olup, öğretim hayatına 3 Kasım 1982 tarihinde başlamıştır. Kurulduğu günden bu zamana kadar Türkiye’nin en iyi hukuk fakültelerinden biri olmayı da sürdürmeye devam etmektedir. Üniversitede eğitim dili Türkçe olmasına rağmen, yurt dışındaki üniversitelerle yapılan uluslararası anlaşmalardan ötürü seçimlik İngilizce, Fransızca ve Almanca dersler de bulunmaktadır.
Sıralamadaki diğer en iyi hukuk fakülteleri ise şu şekildedir;
- 4) DOKUZ EYLÜL Üniversitesi Hukuk Fakültesi
- 5) Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi
- 6) Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi
- 7) Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
- 8) Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi
- 9) Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi
- 10) İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Sizler için daha önce hazırlamış olduğumuz Türkiye’nin En iyi Üniversiteleri yazısını da fikir edinmek amacı ile okumanızı öneriyoruz.